Rijregels en straffen in Nederland

De Nederlandse rijregels voldoen aan de meeste Europese regelgeving. Toch is het raadzaam om de Nederlandse verkeersregels te lezen om boetes voor verkeersovertredingen ter plaatse te voorkomen.

Algemene verkeersregels

  • Rechts van de weg rijden en links inhalen
  • Voorrang geven aan voertuigen die van rechts komen, tenzij anders vermeld
  • Prioritaire wegen worden aangegeven met wegen met gele ruiten
  • Automobilisten op een rotonde hebben voorrang
  • Alle inzittenden van het voertuig moeten een veiligheidsgordel dragen; kinderen onder de 1,35 meter moeten in een kinderzitje achterin de auto zitten
  • Mobiele telefoons mogen alleen tijdens het rijden worden gebruikt met een handsfree systeem
  • Motorrijders en passagiers moeten een valhelm dragen
  • Dimlicht gebruiken in het donker en in mistige omstandigheden
  • Gebruik alleen grootlicht ‘s nachts
  • In de bebouwde kom mag je je claxon alleen in gevaarlijke situaties gebruiken; Knipper indien nodig met uw lichten

Het Ministerie van Infrastructuur en Milieu (Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat) heeft een uitgebreide gids (in het Engels) over verkeerstekens en -regelgeving in Nederland uitgebracht die online te downloaden is.

Het is ook verplicht om de volgende items in uw auto te bewaren terwijl u onderweg bent:

Een geldig rijbewijs (rijbewijs)

Kentekenbewijs of kentekenbewijs (kentekenbewijs)

Kentekenbewijs of code (tenaamstellingsbewijs)

Bewijs van autoverzekering

Rode gevarendriehoek (bij pech moet deze 30 meter achter uw auto worden geplaatst)

Aangifteformulier auto-ongeluk

Kleine verkeersovertredingen worden behandeld door het Centraal Justitieel Incasso Bureau (CJIB) van het Ministerie van Justitie en Veiligheid. In tegenstelling tot andere landen die boetes berekenen aan de hand van een tabel, berekent Nederland boetes op basis van de ernst van de overtreding in bepaalde contexten. Ook het Openbaar Ministerie hanteert voor veel overtredingen vaste boetetarieven. Als u bijvoorbeeld een mobiele telefoon gebruikt tijdens het rijden en door rood licht rijdt, krijgt u een boete van € 250, rijschool utrecht zorg ervoor dat je alles leert om veilig te rijden.

Snelheidslimieten

De snelheidslimieten in Nederland zijn als volgt, tenzij anders aangegeven door borden:

Bebouwde kom: 50 km/u

Buiten de bebouwde kom: 80 km/u

Snelwegen: 100 km/u tussen 06:00 en 19:00 uur, of 130 km/u tussen 19:00 en 06:00 uur. Als de spitsstrook open is, geldt een aangepaste maximumsnelheid van 80 of 100 km/u.

Snelheidsboetes worden hoger naarmate de bestuurder de snelheidslimiet overschreed en of de overtreding plaatsvond in een woonwijk, in een 30 km/uur-gebied of op de snelweg. Op de website van het Openbaar Ministerie kunt u de snelheidsboetes online berekenen.

De snelheidshandhaving is uitgebreid op wegen in Nederland. Dit omvat verkeersdrempels en borden op snelwegen om de snelheid van het voertuig te verminderen. Op veel wegen en snelwegen zijn ook vaste snelheidscamera’s in gebruik. Het Centraal Justitieel Incasso Bureau (CJIB) stuurt u een boete per post als u te hard rijdt.

Rijden onder invloed

Het is illegaal om te rijden met een alcoholpromillage van 0,05% of hoger. Voor bestuurders die minder dan vijf jaar in het bezit zijn van een rijbewijs, is de alcohollimiet in het bloed 0,02%. Deze ondergrens geldt ook voor bestuurders onder de 24 jaar, naast bestuurders van motorfietsen en scooters.

Sinds 2017 hanteert Nederland wettelijke limieten voor het gebruik van drugs tijdens het rijden. Op de website van de Rijksoverheid vindt u de grenswaarden voor verschillende stoffen.

Als u zich schuldig maakt aan rijden onder invloed van alcohol of drugs, kunt u een boete of een gevangenisstraf van het Openbaar Ministerie krijgen. Een rechter kan uw rijbewijs ook voor maximaal vijf jaar schorsen.


Posted

in

by

Tags:

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *